3 Sätt att mjölka din Kraft ifrån dig

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Meditationer, Projekt Fri & HetLeave a Comment

Uppdatering av Dramatriangeln

I min morgonmeditation fick jag en uppdatering, eller utveckling, av modellen “dramatrangeln”. Det är en av mina favoritmodeller jag ofta använder med klienter och i föreläsningar för att visa på de spel vi ofta spelar och utsätts för. Många får för första gången i livet upp ögonen för sitt eget beteende och ser personer i deras närhet i ett helt annat ljus.

En liten påminnelse för dig som inte hört talas om modellen tidigare. Dramamodellen baseras på att vi i huvudsak har tre sätt att agera (manipulera) för att ta energi från varandra. Vi kan antingen vara en Agressor, ett Offer eller en Hjälpare. (Vet inte om ordet agressor finns, i så fall har jag just uppfunnit det.) Allt pågår i ett slutet system, som att vi försöker ta leksaker från varandra i en sandlåda. (Lägger in ett klipp under inlägget där jag talar om dramamodellen också. Kallar där Agressor för Förövare, men annars samma.)

Titta på bilden nedan så blir det tydligare. Vilken roll är din favorit? Vilken roll spelar din partner? Din chef? Dina kollegor?

De allra flesta av oss har alla en favoritroll vi lärt oss redan när vi var små. Min roll har t.ex. alltid varit hjälparen, blandat med offer, och ibland lite agressor när jag tröttnat. När jag hjälpte andra var det ofta med en liten ton av att jag offrade mig samtidigt. “Ok (suck) jag kan (offra mig och) hjälpa dig”.

Hur går spelet till?

Bilden jag fick i min morgonmeditation var att rollerna utvecklades och det blev tydligare vad de gör. Kolla in nästa bild.

  • Agressorn är (såklart) “Skrämmare
  • Offret är “Skuldbeläggare
  • Hjälparen är “Självkänslespelare

För mig blev det väldigt tydligt vad de olika rollerna vill uppnå! Agressorn vill såklart skrämma dig, göra dig rädd. Offret vill att du skall känna skuld och på det sättet dra in dig i dramat. Hjälparen vill gärna se dig som ett offer, och spelar på att du (alltid) behöver hjälp. Hjälparen kan också håva in dig genom att smickra dig, säga att du har potential och att (bara) han eller hon kan hjälpa dig vidare. (Guruvarning.) Baseras dock alltid på att du inte tror på dig själv eller att du är fantastisk som du är.

Observera: Alla roller är begränsade! Alla roller baseras på att enda sättet att få energi och kraft är att ta det från andra!

Vilka känslor är nycklar för att komma åt dig?

Kände mig extra kreativ i bildskapandet idag. Nedan har jag bytt ut aktiviteten mot den känsla de olika rollerna vill väcka i dig för att du skall spilla ut din energi. Kanske kan vi även se det som nycklar som kan låsa upp dig, om du tillåter det.

De sätt att komma åt dig, de “portar” du öppnar som gör det möjligt för att andra att mjölka dig, de portar som gör att din energi, din livskraft rinner ut som vatten ur en trasig hink är alltså:

  • Rädsla
  • Skuld
  • Tvivel

Tycker du att det finns lite av detta i vårt samhälle idag? Ibland verkar det som om både kvällstidningar och nyheter gör allt för att vi skall uppleva någon eller alla av dessa. Om det inte är så att vi skall bli rädda för att vanlig trötthet eller huvudvärk är ett möjligt tecken på rabies eller tyfus så skall vi känna skuld för någon katastrof eller tvivla på att den mat vi äter är bra för oss.

Fungerar bara om du går med på att spela!

Inget av dessa spel fungerar dock om du inte går med på dem, om du inte accepterar att spela. Du måste bjuda in, du måste öppna dig, för att din kraft skall kunna mjölkas.

Jag har t.ex. valt bort nyheter i de flesta former, för enda syftet verkar vara att skrämma upp mig och se till att jag förstår hur mycket hemskheter som pågår (som jag dessutom inte kan påverka eller göra något åt) och berätta för mig att jag gör fel både vad gäller mat och tankar. (Det är faktiskt så att världen är både lugnare och bättre än på länge rent statistiskt sett.)

För att hantera offer brukar det fungera finfint om du faktiskt frågar följande: “Exakt vad vill du att jag skall hjälpa dig att göra?” De flesta offer talar utan ett enda frågetecken, för de vill inte komma ur sin roll. De vill bara ha medhåll och din energi genom att du tycker synd om dem. Om du inte går på spelet blir de ofta arga och kallar dig för egoist eller attackerar dig på andra sätt. Om du inte går på det heller hoppar de ofta till komplimanger eller frågar om du vill ha hjälp med något.

Sammanfattar i bilden nedan.

Hur ska vi göra då?

Enda sättet att hantera dessa personer är att inte spela spelet, att kliva ur sandlådan. Jag brukar symbolisera detta med en mumsig Sol som befinner sig utanför det slutna systemet.

Bokstaven “S” i Sol kan även betyda Självständig, Säker, Stark och andra ord som tyder på en individ som ser igenom spel och medvetet väljer att kliva ur.

Observera att det inte handlar om att vara modig, för mod kräver som vi alla vet rädsla för att kunna uppstå. Det går inte att vara modig om du inte är rädd. Känslan är mer av “detachment”, av att nyfiket observera utan att gå in i gamla roller.

Kolla in, en bild till! Här har jag lagt in en fin bild på en Sol, med lite Yin & Yang i mitten för att symbolisera kraft i sig själv.

Så, vad säger du om att vi byter den begränsade dramatriangeln och rollerna mot att vi helt enkelt är solar? Vi byter sandlådan mot en hel strand!

Klämmer in en sista bild bara på en Sol för att du skall få bra vibbar. 🙂 Hur skulle det kännas att vara skinande och stark?

 

All right! Jag önskar dig allt gott och ber dig om att vara den fantastiska varelse du är och vandra din egen harmoniska väg!

/Sven-Alex

 

PS Här kommer ett klipp jag spelade in för ett bra tag sedan om dramatriangeln. 🙂

Kliv Ur Sandlådan! from bySKOOGLA on Vimeo.

 

 

Kommentera gärna!