Behåll ditt center och din kraft – ge inte bort det till problemen

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & Het, Tips & Trix4 Comments

Aikido är min favoritkampsport

Jag har tränat flera olika former av kampsport, Judo, Karate, Ju-Jutsu och Aikido. Min favorit rent filosofiskt är helt klart Aikido. Ordet betyder något i stil med “vägen för att komma i harmoni med livskraften”. Otroligt vackert! Som jag ser det handlar Aikido som kampsport ut på tanken att det inte finns någon vinnare om en av parterna förlorar.

En grundläggande tanke – obs att jag inte på något vis påstår att jag kan mycket om Aikido, feel free to korrigera mig – är att du är som starkast när du är i ditt center, när du kan agera som i stormens öga och föra attacker runt dig i en vacker dans. När du är i ditt center och “håller” i ditt center är du mycket stabil och mycket svår att få ur balans.

Behålla ditt center i vardagen

Nu är det tack och lov sällan eller aldrig som vi till vardags blir attackerade fysiskt till den grad att vi behöver försvara oss med diverse tekniker. Men, vi kan applicera tanken om center till vardagens små utmaningar.

Som vanligt använder jag mig av bilder för att symbolisera, blir lättare då. I bilden nedan ser du rent symboliskt sett dig själv som en cirkel och ditt center som en sol. (Jag brukar se vårt center som en Sol som brinner starkare och starkare ju mer vi befinner oss i, och expanderar, vår mitt.) En bit utanför finns en mindre cirkel – ett problem – med sin egen mitt. Problemet är alltid mindre än din egen cirkel, annars skall du inte ens lägga kraft på det på egen hand. Exempel på problem som är för stora för dig att lösa på egen hand är saker som vinterkräksjuka, datorvirus och algblomning.

Vi stöter alla på situationer, saker, personer eller “problem” (utmaningar) som försöker dra oss ur balans. Det fiffiga är att de självklart bara kan göra det om vi tillåter dem att göra det. Nästa bild får symbolisera en person som är i sitt center, som “håller” sitt center och står stadig i världen.

Han eller hon kan objektivt se på problemet utifrån, och har en helt annan överblick över vad som kan göras och vad som bör göras. Styrkan och balansen är kvar hos personen. Problemet har ingen makt, ingen kontroll.

Ibland händer det dock – ibland ganska ofta – att vi låter något litet problem, en oro över något, ta över hela vår känslovärld. Det som händer då, rent symboliskt, är att vi lämnar vårt eget center, vi lämnar den plats där vi är som starkast och mest i balans. Vi “ger bort” vårt center till problemet, och plötsligt befinner vi oss på en plats där problemet är som starkast och mest i balans.

Vi blir en lätt match i detta läge, då vår balans inte längre finns kvar. Det är som att stå på ett ben på en pilatesboll. Svårt. Jämför detta med mitt inlägg om ficklampa eller sol för att lysa upp ditt livs karta. Fokus på små saker eller helheten från mitten. Du kan känna att du gett bort ditt center när du inte längre är i balans, när du känner att problemet styr dig istället för tvärtom. Det är som att problemet har kopplat ett grepp på dig och leder runt dig lite hur som helst.

Hur göra rent praktiskt?

“Ok”, kanske du tänker. “Det där låter rimligt, och självklart händer det att ett problem nästan äter upp mig, men vad ska jag göra åt det?”

Ett rent praktiskt tips är att du helt enkelt väljer att centrera dig. Intentionen styr vad som händer, och om du helt enkelt tar tre djupa andetag – eller ett – med syfte att centrera dig, då kommer du att göra det. Du vet redan hur du centrerar dig på bästa sätt, din kropp vet det redan, så du behöver bara ge instruktionen och slappna av så sker det. Observera att övning ger färdighet även här. För varje gång du blir medveten om att du ger bort ditt center och tappar balans och stabilitet, och tar tillbaka det, desto lättare blir det. Din kropp lär sig att känna igen tecknen och agerar mer och mer på automatik. Coolt? Jomen. 🙂

Du kan också aktivera dina magiska trollformskrafter och tyst säga “jag tar tillbaka mitt center”, eller “jag är i mitt center”. Anledningen till att trollformler fungerar är att orden bär på en vibration, en ton. Ord du säger till dig själv går dessutom rätt in i ditt undermedvetna som instruktioner som skapar din verklighet. (Detta är en helt annan mycket intressant diskussion, men det får bli ett annat inlägg, eller en föreläsning. Går att tala mycket om det.)

Känner du igen dig? Ger du ofta – alltid? – bort ditt center till situationer, problem och personer? Gör inte det. Det gynnar varken dig själv eller någon annan. Du är bäst när du är i ditt center, och då är världen också per definition bättre, eftersom du är del av världen. Inte rum för diskussion här. 😉

Allt Gott! Vandra din egen väg!

/Sven-Alex

4 Comments on “Behåll ditt center och din kraft – ge inte bort det till problemen”

 1. Spännande… 🙂 Jag tänker också att det vi ofta ser som problem, kanske är, eller kan vara, en typ av ”blockering” eller en rädsla som behöver kärlek och omsorg för att slippa existera över huvudtaget.. Till exempel att vi lär oss styra över det här ”problemet” istället för tvärtom, så att det slipper vara just ett ”problem” (eller rädsla) som äger oss.. hmm.. 🤔🤗

 2. Heja!

  Tack för din kommentar och för att du delar dina tankar. Håller med om det du säger, och för mig handlar “kärlek” just om att vara i mitt center. Hjärtat är mitten för mig, och när jag är där kan jag också se på min omgivning på ett kärleksfullt sätt.

  Sen har du också rätt i att det egentligen inte spelar någon roll om “problemet” är på utsidan eller inne i oss. Allt handlar till syvende och sist om hur vi tolkar och relaterar till det.

  Jag fick en, för mig, djup insikt för ett tag sedan. Bloggade om det i detta inlägg. Det handlade om att helt enkelt släppa fri “problemen” för de var lika begränsade av mig som jag var av dem.

  Allt Gott!

  /Sven-Alex

Kommentera gärna!