Brukar du skita tills du är klar eller slutar du mitt i?

Sven-Alex TryggInsikter & Funderingar, Projekt Fri & Het3 Comments

Livets Lingonsylt: All in eller smådutta?

🔥 Älskar (och hatar ibland) när jag får insikter om mig själv genom de små val jag gör i vardagen. Det är ofta i dessa många småval vi hittar nycklar till oss själva.

Ok, stod i stugan i morse och gjorde frukost. Gröt på havregryn o dinkelflingor med lingonsylt. Kaffe och majskakor också. Mums. Insåg att burken med lingonsylt inte kommer att räcka hela stugtiden denna gång.

Diskussion med mig själv: Ska jag ösa på som jag vill varje dag tills sylten är slut och verkligen njuta tills dess eller lägga på mindre så att det räcker alla dagar?

Förr i tiden hade jag antagligen småfisit mig framåt. Halvnjutit flera dagar istället för toknjutit färre dagar. Inte nu, lingonsylten åker på i önskad mängd tills den tar slut. Sedan får jag uppleva gröt på ett annat sätt helt enkelt.

Hur gör du i livet? Småfiser du med sylten eller kör du all in så länge det är kvar i burken?

Varför är jag inte toklycklig hela tiden?

Samma morgon. Stod och kände mig annat än toktacksam och överlycklig rent generellt. Kände direkt SKULD över att inte vara tipptopp. Räknade upp allt jag har att vara tacksam över – ok inte allt, det är mycket – men känslan låg kvar. Lite depressiv, lite “varför blir det inte som jag vill”, lite stressad.

Tänk nu på att jag är ensam i en mysig stuga i skogen. Varmt och gott. Mat, vatten, ett otroligt lugn. Egentligen inget att vara stressad över direkt.

Hade strax efteråt ett långt och givande telefonsamtal med kvinnan i mina liv och vi har båda tidigare hindrat oss själva från att känna tex sorg eller depression “för det ska man inte känna”. Jim Carrey (vilken människa!) sa att depression är som “deep rest”, en vila från all bullshit vi spelar i våra liv. No more liksom, orkar inte spela spel längre! Alltså något livgivande, om vi inte fastnar i det.

Låter du skiten komma ut när du sitter på toaletten?

Jag är övertygad om att alla känslor och tillstånd – depression inräknat – passerar genom oss snabbare ju mer vi går in i dem.

Correction: Ju mer vi släpper dem fria!

Kanske är det så, att varje gång jag känner en obehaglig känsla är det för att den står på tur att släppas fri? Jag upplever depression light i en fantastisk situation helt enkelt för att dessa känslor nu vill lämna mig! Jag har det så bra att de nu inte längre vill hänga med mig! Vi har glidit ifrån varandra helt enkelt! Att i detta fall känna SKULD för att jag upplever dem är som att suga in skiten igen när jag sitter på dass! Varken behagligt eller nyttigt.

Inlåsta frustrerade känslor – eller skit – som befinner sig på en plats de inte mår bra på kommer att jaga mig och till sist göra mig sjuk tills jag låser upp skuldlåset och öppnar dörrarna på vid gavel. Det är ju jag som inte släpper ut dem genom att inte tillåta mig att känna dem. De behöver passera genom oss för att komma ut min vän!

Så… Det är ett GOTT tecken att vi ibland känner depression och “synd om mig” trots att vi har alla anledningar att må toppen.

SKULD är giftet som hindrar oss från att gå all in inte bara med lingonsylt utan med känslor i livet. SKULD är giftet som symboliskt får oss att skämmas för att vi behöver skita ur oss det som ska bort.

Bästa sättet för oss att släppa en känsla fri är att känna den med varje fiber av vårt varande. På så sätt kan den tömmas från alla våra “inre rum” och alla delar av den blir fria. Tanken på att småskita lite i smyg på dass, inte riktigt vilja släppa taget, sluta innan du är klar, känns inte riktigt behagligt eller hur?

Hur känns följande för dig? Lätt eller tungt? (Tips: Känns det lätt är det rätt. Känns det lätt är det sant.)

Alla känslor är ok och de obehagliga dyker upp för att de vill lämna dig. Genom att verkligen tillåta dig att känna dem, öppnar du portarna och släpper dem fria.

Allt Gott! Vandra din Egen Väg! 👣

🔥 Sven-Alex

PS Har nyss stått nere vid sjön och högt sagt allt (pinsamt) jag känner. Otroligt befriande! Insåg att jag känner skuld för att jag känner skuld! Wow! Insåg också att skuld inte är en känsla. Den är bara ett lock, en blockering, något dött. Passar inte ihop med liv.

3 Comments on “Brukar du skita tills du är klar eller slutar du mitt i?”

  1. Underbart Sven-Alex 💖 Tack för insikten, Så BRA 👍Dags att Släppa “skiten” . Kraaam

Kommentera gärna!