Har du Ekoångest?

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & Het, Veganresan2 Comments

Ekoångest vanligt

Ecoanxiety eller Ekoångest myntades 2011 och har inte att göra med rädsla för att höra sitt eget eko, utan med den rädsla och hjälplöshet som kommer när vi ser hur miljön sakta men säkert försämras och oroar oss för framtiden. Både för oss själva, våra barn och framtida generationer.

Vad är ångest då? Från Wikipedia: “Ångest är ett sinnestillstånd som karakteriseras av stark rädsla, nervositet eller oro … vare sig det är situationsbetingat eller inte, men som inte beror på ett faktiskt hot eller en överhängande fara.” (Min kursivering.)

I det här fallet är dock både hotet och faran överhängande, så på det sättet är ekoångest rättfärdigad på sätt och vis.

Vad ska vi göra då? Mindre bil? Åka buss? Sluta bada? Duscha max 1 minut? Byta ut alla lampor mot LED och släcka maniskt? Köpa en tygpåse att lägga varor i? Sätta solceller på alla tak?

Det är enklare än så, och det fantastiska är att det inte bara är enkelt utan mycket, mycket effektivare!

Ett lätt sätt att göra skillnad – Byt Biff mot Bönor

Det finns ett mycket enkelt sätt att göra mer skillnad för Jorden, miljön, hälsan och framtida generationer än det vi vanligen tänker på. Bara genom att ersätta rött kött med bönor kan du påverka miljön på häpnadsväckande sätt! (Du behöver inte ens skippa fågel, fisk eller fläsk även om din hälsa också antagligen skulle skyrocket om du gick över helt till en växtbaserad kost.)

Kolla in filmklippet nedan och bli lika förvånad som jag! Här kommer en länk till artikeln bakom klippet också.

Global hälsa = hälsa för allt på Jorden

Eftersom jag kom hit till Jorden med ett specifikt uppdrag, att harmonisera, dyker det upp mer och mer information kring hur jag kan göra för att hjälpa både människor och själva planeten.

Sedan en tid äter jag en kost som är helt växtbaserad, helt utan något animaliskt – dvs vegan – och har upplevt en massa positiva effekter med den kosten. Känner inte att jag kan säga att jag ÄR vegan just nu, då jag fortfarande har skor gjorda av skinn tex, något som en hard core vegan säger nej till. Den första och största impulsen att välja veganvägen fick jag när jag fick en präktig ångest efter att ha ätit fläsk en jul. Mådde jävligt dåligt faktiskt. Gjorde ett inlägg om det och fick av en läsare tips om en bok som förklarade att känsliga personer faktiskt kan känna ångesten och skräcken som djuren upplever genom att äta köttet(!). Känslorna – och alla stresshormoner – som djuren upplever under slakten lagras alltså i köttet och när du tar in det i din kropp kan du uppleva liknande känslor som djuret gjorde innan det dog. Tro det eller ej, men du som är känslig och äter kött kanske skall fundera på varför du mår som du gör ibland.

Jag hade redan tidigare slutat med rött kött och botade då min kattallergi på 30 dagar(!). Bara genom att sluta med rött kött försvann alltså en allergi som gav mig både astma, kliande ögon och rinnande näsa.

Inte för att det är viktigt med vikt (det lät kul), men när jag gick över till vegandieten gick jag ned drygt 7 kg(!). Helt utan att göra något annat än att byta kost, och det fanns inte speciellt mycket att ta av innan heller. Jag tolkar detta som att min kropp helt enkelt gjorde sig av med skit som den lagrat. (Min övertygelse är att våra kroppar kapslar in gifter i fett, precis som vi kapslar in kärnavfall, för att ta hand om det vid ett senare tillfälle.) Genom vegandieten känner jag mig “renare”, lugnare i sinne och kropp och en hel del små problem har lagat sig själv i kroppen. Känner att min kropp kommer att hitta sitt idealtillstånd – sin harmoni – genom denna kost. Kroppen lagar sig själv bara den får chansen.

Väl medveten om att många reagerar på denna information kommer jag att blogga ännu mer kring detta, för jag känner mer och mer att maten vi äter påverkar både oss och Jorden på sätt som vi inte anar. Ett par citat från kloka gubbar.

“As long as Man continues to be the ruthless destroyer of lower living beings, he will never know health or peace. For as long as men massacre animals, they will kill each other. Indeed, he who sows the seed of murder and pain cannot reap joy and love.”
– Pythagoras

“If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian”.
– Paul McCartney

En del av mitt uppdrag med harmonisering verkar alltså vara att föra fram information om fördelarna – och nödvändigheten – med att byta till en köttfri diet, inte bara för den personliga hälsan utan för att köttproduktion är det som skadar våra vackra planet mest av allt. Verkligen inte harmoniskt och definitivt inte effektiv användning av våra resurser. Att använda 900 ton bönor per dag(!) för att föda upp 38 000 kossor till slakt istället för att äta bönorna direkt är inte logiskt på något sätt, särskilt inte när vi varken behöver äta kött eller får några som helst positiva hälsoeffekter av det. Snarare finns det en hel del forskning som t.ex. talar om direkt korrelation mellan köttkonsumtion och cancer.

Hm, när jag tänker efter så använder vi kalasbra vegetabiliskt protein (bönor) för att ineffektivt och kostsamt skapa animaliskt protein (kossor) som vi dessutom pumpar fulla med antibiotika, medicin och tillväxthormon innan vi tar livet av dem. Köttet börjar ruttna så snart djuret är slaktat såklart, och sedan stoppar vi i oss denna ruttnade, kemikaliefyllda miljöförstörande “produkt”. Inte konstigt att varken vi eller planeten mår bra rent generellt sett.

Fråga: Hur mycket bättre skulle du må om du skippade rött kött helt tror du?

Jag önskar dig verkligen Allt Gott och ber dig om att vandra din egen väg, en väg som är i harmoni med både dig själv och vår fantastiska planet! Be all you can be!

/Sven-Alex

 

2 Comments on “Har du Ekoångest?”

  1. Så bra information!! 💗 Tack…
    Det bästa sättet att slippa ekoångest kan.ju vara att föra in vegantänket i sin vardag 😉

  2. Yes! <3 Var Vegan Hela Dan helt enkelt! För mig var det en mindre revolution när jag insåg att det faktiskt går att göra något inte bara för min egen hälsa utan för hela jorden genom att byta kost! Helt fantastiskt!

Kommentera gärna!