Harmonisk är INTE lika med stilla

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & HetLeave a Comment

Likställer du harmonisk med lugn?

Ju mer jag öppnar mig för själva ordet och innebörden i “harmonisk” och mitt livsuppdrag “harmonisera” får jag fler och fler insikter. Bra grej det där, att öppna sig för sitt livsuppdrag och få mer förståelse för vad man skall göra.

Ok, en insikt är att jag tidigare begränsat min genom att alltid koppla samman harmoni med lugn, eller stillhet. Har du gjort samma sak? Ett vanligt uttryck är “lugn och harmonisk”, som onekligen för tankarna till någon form av likhet mellan harmoni och lugn. Sällan eller aldrig har jag hört någon säga “aktiv och harmonisk” eller “snabb och harmonisk” eller “effektiv och harmonisk”.

Dags att ändra på det!

Åt samma håll, samma vilja.

Harmoni är för mig numera mer av det tillstånd av kraft och flow som uppstår när alla delar i en enhet drar åt samma håll, spelar samma sång i samma takt. När mina delar är i harmoni är jag i min fulla kraft. När båda mina ben springer åt samma håll går det av naturliga skäl snabbast. Skulle dessutom se lite roligt ut om ena benet sprang åt ett håll och det andra åt motsatt håll.

Harmoni har alltså inget som helst med stillastående eller stiltje att göra. Det finns en otrolig harmoni i ett stort vattenfall, i en person som springer ett 100-meters lopp, i ett åskväder, i en grupp som jobbar mot samma mål. Det finns harmoni i en Aikido-utövare som dansande försvarar sig mot angripare. Ordet Aikido betyder förresten något i stil med “vägen att vara i harmoni med livskraften”. Den kampsport jag tycker mest om av alla jag provat.

Det finns en otrolig harmoni, effektivitet och kraft i tomtens verkstad. Har du sett det klippet på Julafton? En massa små nissar (hm, inte en enda Nissa konstigt, de kanske är könlösa förresten) som i full harmoni skapar en massa leksaker. Alla jobbar mot samma mål, vet vad de skall göra för att gynna helheten. När alla vet vad slutmålet är, alla vill dit (mycket viktigt), kan också alla dra åt samma håll. 1 + 1 är mycket mer än 2 i dessa fall.

Exempel: Jag har upplevt ett fantastiskt flow när jag lagar mat med Sylvia – kvinnan i mina liv. Allt annat än stillhet när vi fixar och donar, men mycket effektivt och i ett harmoniskt flow som gränsar till magi. Vi båda vet instinktivt vet vad den andra behöver och jag hinner inte ens leta efter en skål innan den står där. Jag känner också in vad som är på gång och ser till att plocka fram det som behövs till henne för att vi skall nå vårt gemensamma mål (mat).

Det som kännetecknar dessa tillstånd av harmonisk aktivitet och magisk effektivitet verkar alltså vara ett gemensamt mål för alla inblandade. Ett gemensamt mål som är tydligt och uttalat, ett fundamentalt val helt enkelt.

Harmoni är inte balans

Harmoni är heller inte balans, på det sätt vi vanligen använder det. Balans i sig innebär faktiskt att allt stannar upp. När min kropp är i balans är den död. Det är obalans som gör att jag andas (undertryck i lungorna drar in luft tex), det är obalans som gör att mitt blod pumpas runt i min kropp. Det är obalans som gör att det regnar, att saker växer. Det är inte balans som får fröet att spricka eller knoppen att brista, det är livskraften com trycker på och skapar en obalans som sedan balanseras genom att begränsningen passeras.

Obalans är själva drivkraften till livets flöde faktiskt. Som sagt var så blir det dock totalt sett balans av obalansen.

Ta andningen som exempel igen. Den drivs otvetydigt av obalans, men är ändå i perfekt balans i det stora hela. Jag kan inte andas in mer än jag andas ut. Jag kan inte andas ut mer än jag andas in. Båda varianterna skulle efter få andetag leda till väldigt obehag. En balanserad obalans alltså. Jag brukar kalla det för “harmonisk obalans”. En spinnande, levande obalans som totalt sett leder till balans.

Yin & Yang är ett annat klockrent exempel. En blomstrande sommaräng också. Inte exakt lika många av varje blomma, men den harmoniska balansen är total. En urskog, ett fjäll, vårflod, regnväder. Naturen kan lära oss mycket (allt) om harmoni och effektivitet, bästa användningen av tillgänglig energi.

Ok, hur ser du nu på harmoni? Inser du att harmoni kan vara otroligt aktiv och flödande, inte alls bara lugn? Hur skulle det kännas att vara i harmoni med både dig själv, ditt syfte i livet och med själva Livets Flöde? Helt ok yes?

Avslutar med ett par frågor du kan ställa dig själv om du vill:

  • Vad betyder harmoni för mig?
  • Hur kan jag uppleva ännu mer harmoni i mitt liv?

Bry dig inte så mycket om att få svar direkt. Ibland är svar blyga och dyker upp först när du gör något annat och inte letar efter dem. 😉

Allt Gott! Vandra din egen väg, och våga vara allt det du är!

/Sven-Alex

 

 

 

Kommentera gärna!