Hur är det inne i verklighetshissen?

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & Het2 Comments

Kom ut genom att gå in

🔥 Med ett barns nyfikenhet och fascination forskar, diskuterar och förklarar jag en hel del kring flödet i livet och vilka upplevelser vi kan förvänta oss i olika faser i själva processen. Har stor nytta av det i mina konsultationer. Eftersom jag ser mitt eget liv som ett stort livsexperiment suger jag villigt i mig allt jag kan i varje situation jag befinner mig och får därigenom mer “data” så att säga.

Har inte alltid varit så. Tidigare i livet förbannade jag då och då mina omständigheter, såg mig som ett offer och undrade vad jag gjort för att förtjäna just det jag befann mig i. Efter en hel del experimenterande och insikter kring sakers natur insåg jag att snabbast vägen UT ur något är att gå längre IN i det.

Utgången finns även här i mitten. Ta en känsla till exempel. Snabbaste sättet att bli av med en känsla är att öppna mig för den och gå ännu lägre in i den. Till slut försvinner den. Om en klient säger sig må dåligt då är mina frågor ofta i stil med: “Hur vet du att du mår dåligt? Kan du må ännu sämre? Hur dåligt kan du må?”. (Fingertoppskänsla här.) Hur ser gränsen ut för maximalt “må dåligt”? Går den att se? Är den mjuk eller hård? Är den ett streck eller vad är det? En vägg? En mur gjord av gröt?

En väldigt intressant fas i livet är själva resan i verklighetshissen.

Har du åkt hiss? Såhär går det till.

Hissfasen kan, av egen erfarenhet, upplevas som mycket frustrerande. Kolla in mina tidigare inlägg om du vill ha mer tankar kring min hissmodell.

Ok, har du åkt hiss? De flesta har någon gång åkt hiss, och om du inte gjort det kan jag förklara hur det går till. (Vi tar exemplet med en klassisk hiss, inte någon modern variant i glas som åker utanpå väggen.)

 1. Om hissen inte redan är där trycker du på en knapp på väggen för att säga till hissen att du står där och vill åka till en annan våning.
 2. När hissen kommer kliver du in. (Det är inte alltid dörren framför dig som öppnas om det finns flera hissar, bra att ta ett steg tillbaka när du tryckt på knappen för att se var vägen öppnar sig.)
 3. Du kan inte ha en arm, ett ben eller någon väska som blockerar så att dörrarna inte stängs, för då kommer hissen inte att röra sig. Du behöver alltså helt lämna den våning du befinner dig på för att du skall kunna förflytta dig. Du kan heller inte trycka på knappen “öppna dörren” hela tiden för att kika ut, för då rör sig hissen inte heller.
 4. Välj vilken våning du vill åka till. Här är det väldigt viktigt att veta vart du vill eftersom hissen inte har någon känsla för om våningen du valt är rätt för dig eller inte.
 5. Hissen rör sig nu till den våning du valt.
 6. När dörrarna öppnas på den våning du valt är det viktigt att kliva ur hissen, annars stängs dörrarna och den kan åka iväg igen.

Sådär kan det gå till att åka hiss.

Koppla hiss-symboliken till livets flöde

Om jag kopplar dessa steg till verklighetshissen kan det bli såhär:

 1. Själva trycket på “kom hit hiss-knappen” visar att du vill förändra dig, att du vill att dina omständigheter skall förändras. “Nog nu! Jag vill någonannanstans!”
 2. Hissen som kommer visar på en möjlig väg ut, en möjlighet till förändring, en dörr som öppnar sig helt enkelt. Du väljer såklart om du vill ta möjligheten som erbjuds.
 3. När du väl klivit in genom dörren måste du låta den stängas. Du kan inte gardera dig genom att ha en arm kvar i det gamla, eller genom att hålla dörren öppen på andra sätt. Förändringen kan inte påbörjas förrän du låter dörren till det gamla stängas helt.
 4. Tryck sedan på knappen. Själva valet av våning handlar nu mer om att välja vad du vill uppleva, vad du vill ha istället. Här handlar det om så kallade fundamentala val. Fundamentala val kan sägas vara det som ligger bakom det vi vanligen önskar oss. Det ligger mer bakom “en ny bil” än själva bilen. Det ligger mer bakom “ett nytt jobb” än själva jobbet. För mig är ett fundamentalt val “Frihet!”. Vissa väljer “krångel” eller “rädsla” eller vad som nu fick dem att gå in i hissen.
 5. Förändringen sätter nu igång, och även om du inte inser det så rör du dig mellan verkligheter. Här brukar frustrationen dyka upp. Eftersom du inte har någon aning om att du rör dig, allt ser ju likadant ut inne i hissen, inget landskap som rör sig utanför fönstret, kan du börja tro att du står stilla. Inget kunde vara längre från sanningen, för du rör dig nu på allvar, kanske för första gången på länge. Tiden det tar att åka hiss till det nya verkar påverkas av vår vilja att acceptera förändringen. Inne i hissen kan du känna att du inte har kontakt med nära och kära, att du verkligen inte har en aning om vad du skall göra eller vad som komma skall. Inga normala planer och strategier fungerar här. Du kan bara luta dig tillbaka och lita på att processen har sin gång.
 6. När dörrarna väl öppnas kommer det att vara tydligt – var inte rädd för att du skall missa chansen – och här gäller det att inte tveka utan kliva ut med ett språng in i det nya.

Jag har vid flera tillfällen i livet befunnit mig i själva resfasen i livets hiss och undrat om jag inte är framme snart. Precis när jag känt att jag inte orkar vänta längre, börjat funderat på om hissen pajat och det är dags att trycka på nödstopp och kravla mig ut på vilken våning som helst, har dörren öppnats till en verklighet som är bättre än jag ens kunnat fantisera om.

Var är du?

Finns det någon fas du känner igen dig i? Jag upplever att det i dessa tider är väldigt många som står framför hissen, de vill ha en förändring men inte alltid är beredda att göra de val och släppa taget om det som behövs för att dörrarna skall stängas. Många står med en fot i dörren för att de ogärna vill släppa det gamla även om det helt tjänat sitt syfte.

Jomen, jag älskar symbolik och metaforer. Hoppas du genom detta kan få en större förståelse för din egen process och livets flöde!

Allt Gott! Vandra din egen harmoniska väg! 👣

🔥 Sven-Alex

2 Comments on “Hur är det inne i verklighetshissen?”

Kommentera gärna!