Känns livet lite trångt? Det är ditt eget fel. Välkommen ut ur dockskåpet.

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & Het, Tips & TrixLeave a Comment

Det är ditt eget fel

Upplever du att någon situation du befinner dig i plötsligt har blivit trång? Nästan som att kläderna du bär plötsligt blivit mindre?

Nu talar jag inte om att vår kropp ibland fluffar ut utan om en annan känsla, du vet säkert vad jag menar. Det kan vara ett jobb som kändes kalas till att börja med, men nu känns väldigt begränsande och just “trångt”. Det behöver inte bara handla om ett jobb eller ett uppdrag, utan kan vara en plats, en grupp, ett förhållande. Egentligen vad som helst som du befinner dig i.

Upplever du detta kan jag informera om att det är ditt eget “fel” att du upplever det du gör. Inte bara för att vi alltid är ansvariga för våra egna känslor, men på ett djupare plan. Tillåt mig att demonstrera.

Vad är det som händer?

Här nedan ser du en bild på hur en situation kan vara till en början. Du trivs bra, känner att du har utrymme att röra dig på och det finns plats att växa på. Inget obehag alls, bara trevligt.

I nästa bild börjar det kännas trångt. Du kan känna att du trycks ihop varje gång du befinner dig på platsen. Om vi använder ett jobb som exempel kommer du att börja uppleva obehag redan när du är på väg dit. Väl på plats måste du symboliskt klämma ihop dig för att kunna få plats, böja ned ditt huvud, kanske krypa runt.

Varje gång du lämnar platsen känns det bättre, du känner dig friare och mer expansiv. När jag säger att det är ditt eget “fel” menar jag att platsen i de flesta fall inte ändrats, utan du har helt enkelt växt! Jag talar ofta om detta och jämför det med en livmoder. När denna magiska skapelse har gett dig det den ska, då kommer den att kännas trång. Inte för att den plötsligt krympt, utan för att du växt ur den.

Det är faktiskt en komplimang till livmodern/jobbet att du kommer till den punkt att du växt dig för stor, för det innebär att den verkligen gett dig det du behöver för att utvecklas. När du kliver ut kan du sträcka på dig och känna dig fri.

Om du i detta läge – som så många gör i dessa tider – går tillbaka in, då måste du krympa ihop dig igen, och mer och mer för varje gång. Jämför det med att förminska dig för att kunna gå in i ett dockskåp. Du behöver trycka undan en så stor del av dig för att ens komma in, att du faktiskt kväser ditt liv. Utbrändhet och utmattningssyndrom kommer ofta som ett brev på posten (eller som ett mejl).

Du känner säkert igen symptomen, och det finns som jag ser det bara två vägar att gå:

  1. Fortsätta med ett utdraget självmord, ignorera tecknen du får på att det är dags att gå vidare, bli sjuk ochberöva världen upplevelsen av dig i din fulla prakt.
  2. Lämna situationen, var den du är, utvecklas, lev, var frisk och stark, gör världen bättre.

Du väljer! Även om valet ibland kan kännas mycket svårt, tänk på att du faktiskt väljer mellan liv & död och undanhåller världen allt det du är om du inte väljer det som känns expansivt.

Steve Jobs – grundaren av Apple – sa en gång något i stil med att om du ännu inte hittat din passion, då är det bättre att jobba med vad som helst (som inte tar musten ur dig) tills du hittat den.

Tjosan! Allt Gott! Vandra din egen väg!

/Sven-Alex

 

 

Kommentera gärna!