Kapa trådarna! Hur fritt skulle det vara att agera utan förväntningar på dig?

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & Het, Tips & TrixLeave a Comment

Tror du att du inte påverkas av förväntningar?

I föreläsningar och med klienter talar jag ofta om förväntningar och hur de påverkar oss, den verklighet vi upplever och den framtid vi får, även om vi inte är medvetna om det. Generativa* förväntningar är såklart bra, för de skapar sköna känslor och resultat.Degenerativa förväntningar, inte lika gynnsamt.

Vi gör ett experiment. Du skall träffa en person i rummet bredvid, och jag kan säga en av två meningar. Hur kommer de att påverka dina förväntningar tror du?

1 – “Den här personen du skall träffa är den mest obehagliga personen jag träffat. Gör ditt bästa för att inte söka ögonkontakt och säg så lite som möjligt. Du behöver bara vara där inne i fem minuter, så bit ihop och stå ut bara så är det snart klart.”

2 – “Personen du nu har förmånen att träffa är den mest magiska person jag haft äran att möta. Detta möte kommer att ge dig ditt livs upplevelse, så se till att suga i dig av närvaron som denna person ger dig. De fem minuter du får kommer att förändra ditt liv.”

Om du inte är helt fenomenal på att ignorera andras åsikter kommer du antagligen att ha fått vissa förväntningar utifrån de olika scenariorna. Så, din upplevelse påverkas av förväntningar.

Visdom från pizzerian

Jag jobbade som pizzabagare en tid i mitt liv. Riktigt snabb var jag också. 100 pizzor på en timme. Det är snabbt det. Margaritas, men ändå. Drygt 1,6 pizzor i minuten. En av insikterna jag gjorde på pizzerian om livets mysterier var att jag, till min förvåning, omedvetet påverkades av människors förväntningar!

En kund kom in och sa “hawaii” och jag ser mig själv slarva när jag lägger på fyllningen. Jag ser allt i slow motion och undrar varför jag slarvar när jag annars var väldigt noga. Insikten smackade till mig och jag förstod att just denna kund förväntade sig att få dåliga saker! Jag kontrade med att göra dagens snyggaste pizza istället, för att bryta mönstret. (Frågan är om kunden i fråga ens såg det, eftersom filtret var “jag får dåliga saker”.) En annan kund kom in och sa “hawaii” och jag ser mig själv vara jäkligt noga. Den kunden förväntade sig att få bra saker!

Det luriga var att deras förväntningar påverkade mig utan att jag var medveten om det! Ja, nu var jag det, men vanligen inte!

Kapa förväntans trådar – Verktyg!

Satt ute på en bänk idag, tittade ut över sjön och drack varm choklad. Kalasfint. Av någon anledning kom jag att tänka på förväntningar, och hur jag kanske påverkas av andras förväntningar även nu fast jag inte är medveten om det. Kanske andras förväntningar på mig påverkar hela min verklighet? För att inte tala om mina egna förväntningar på mig själv eller på framtiden.

Jag hittade på en egen övning och testade den direkt. Jag älskar vardagsmagi som du säkert vet. Prova gärna du också om du vill.

Det du gör är helt enkelt att du högt säger:

Jag bryter alla begränsande förväntningar … har på mig”.

Du får själv fylla i ett namn i prickarna. Det kan vara föräldrar, levande eller döda, chef, medarbetare, barn, partner, eller helt enkelt “alla”. Du kan säga “Jag bryter alla begränsande förväntningar alla har på mig” och se hur det känns. Prova att utesluta “begränsande” om du vill och säga:

“Jag bryter alla förväntningar … har på mig.” 

Du kan också prova med att säga:

“Jag bryter alla förväntningar jag har på mig själv.”

Det du gör genom denna övning – för mig kändes det otroligt skönt! – är att du helt enkelt frigör dig från andras förväntningar. Inte helt förvånande kanske, att det är det du gör, men effekten är fenomenal.

Om du lägger in olika namn kommer du att uppleva olika känslor. Du kan känna om du legat under en “förtrollning” av någon annans förväntan på dig som mer eller mindre styrt ditt liv.Du upplever då en lättnad när du säger orden. Känner du inget särskilt finns det antagligen ingen laddning. Föräldrars förväntan brukar vara starka band att kapa. Prova och kommentera gärna om dina upplevelser!

Allt Gott! Vandra din egen väg!

/Sven-Alex

*Jag har valt bort orden”positiva” och “negativa”. Använder istället “generativa” (tillväxt, utvecklande, skapande) och “degenerativa” (nedbrytande, hämmande).

Kommentera gärna!