Kunskap som dödar – Att släppa för att få

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & Het2 Comments

Begränsa för att bli friare

Som du vet om du följt mina tidigare inlägg har jag under en tid gått igenom en “rening” på många sätt, inte minst vad gäller prylar.

Igår släppte jag även taget om den bil jag haft förmånen att bäras av under ett par år. Min orange Jeep Renegade Trailhawk rullade iväg med en ny leende ägare vid ratten. Jag behöver en bil med större lastkapacitet för att kunna genomföra mina events i vildmarken. Behöver kunna slänga in både kåta, matlagningsutrustning, ved mm mm. Just nu lutar det åt en Amarok. Det handlar också om att justera mina utgifter till mina inkomster – jag har nämligen beslutat mig för att aldrig mer ta lån eller krediter.

Ok, genom att släppa taget om bilen utan att ha ett terränggående alternativ minskar jag faktiskt min frihet ytterligare. Men, jag är säker på att även detta val kommer att leda till mer frihet.

Det handlar alltid om att släppa taget. Innan du kan greppa något nytt med din hand behöver du släppa greppet om det du håller i.

Sanningens Diamant

Detta, har jag insett, gäller även idéer i allra högsta grad. (Spelade in ett klipp om det för ett tag sedan, Kunskap som dödar. Se nedan.) En idé, en tanke, som vi inte är villiga att förändra börjar nämligen strypa oss i samma stund vi vägrar ändra den. Det som var liv blir bokstavligen till död. Obs att vi kan ha flera idéer, det handlar inte om att byta ut en mot en annan, utan om att öppna oss för fler och fler idéer och sanningar.

Jag brukar jämföra det med en diamant – “Sanningens Diamant” kallar jag den. Ju fler fasetter vi har på diamanten, ju fler sanningar vi accepterar, desto vackrare blir diamanten. Insåg att även sanningen om fasetter är begränsande, för när vi tagit till oss så många sanningar att fasetterna flyter samman till ett slätt klot, då inser vi att alla sanningar egentligen flyter ihop. Kanske är det då vi på allvar kan se världen med öppna ögon?

Totalt Rätt blir Totalt Fel – Förändring är Liv

Sedan handlar det om att våga känna efter vilken sanning, vilken väg, som harmonierar med dig just för tillfället, och detta ändras också! De senaste två åren har jag mer än någonsin upplevt hur något kan kännas rätt på gränsen till att jag blir tårögd (köpa stor gård) tills det är så totalt fel och den nya rätta vägen blir något helt annat (husvagn). Nu är även den vägen förändrad då vi skall sälja husvagnen, för att välja helt andra vägar! Spännande och riktigt upplivande att vara fri nog att inte låsa fast sig vid något!

Har ännu inte förstått varför dessa totala vändningar uppstår mer och mer, för tidigare låg en sanning kvar ett tag, i alla fall för mig. Min tolkning är att jag antingen skall känna på en viss sanning med hull och hår för att kunna släppa den och gå vidare, eller att något har ändrats. Den väg som var rätt är plötsligt inte rätt mer, för något har ändrats “nedströms” i livets flod. Ibland är det också så, att något är rätt en viss tid, för sanningen, vad som är bäst, förändras över tid.

Badbyxor som sanning är kalas på sommaren, men om jag håller fast vid den sanningen i januari, då är den inte lika kalas längre. Det som är rätt väg vid ett tillfälle är självklart inte det för alltid.

Pilbågsmetaforen

Ibland är det också så, att vi gör vissa val för att de bara skall ta oss till en ny insikt, en ny utsiktspunkt. Ibland är det så, att mina val, mina drömmar helt enkelt inte är stora nog för att de skall manifesteras! Observera detta, det är inte att de är för stora som hindrar, utan de är helt enkelt inte stora nog! Fundera på det om du vill.

Jämför det med att spänna en pilbåge bara lite grand eller verkligen se till att det knakar i båge och sträng och göra allt för att pilen skall fara iväg mot stjärnorna. Istället för att landa några meter längre fram…

Även vid bågskytte handlar det om att släppa taget, annars kommer pilen såklart inte att lämna bågen. Genom att inte släppa taget och hålla bågen spänd blir du tröttare och tröttare tills pilen till slut glider ur ditt grepp. Den kommer garanterat att hamna på ett ställe du antagligen inte vill att den skall hamna…

Minns också detta, att du har fler pilar. Skulle den inte hamna där du vill, då är det bara att dra fram en ny ur kogret och skjuta igen. Du får ändra dig!

Det här är så viktigt att jag tar det igen: Du får ändra dig! Till och med så att du måste ändra dig titt som tätt, annars slutar du leva.

Jag är helt övertygad om att en av de större anledningarna till att jag inte får den snabbhet i manifestationen som jag önskar ibland är alltså helt enkelt för att jag inte spänt min symboliska båge tillräckligt. Djupt tacksam över detta, för jag vill hellre manifestera något makalöst fantastiskt otroligt magiskt mirakulöst, än något “mnja, ok, vad är det där?”.

Min fråga till dig idag är följande?

 • Hur spänd är din symboliska pilbåge?
 • Siktar du högt nog?
 • Om du har ett mål eller en vision, hur känns det om du dubblar den? Tar den tio gånger?
 • Om du tänker helt fritt, hur vill du egentligen leva?
 • Vad vill du bli ihågkommen för?

Ok, blev flera frågor. 😉

Jag önskar dig Allt Gott, och ber dig om att spänna din båge så mycket du kan, släppa taget, och vandra din egen väg!

/Sven-Alex

 

Kunskap Som Dödar from bySKOOGLA on Vimeo.

 

2 Comments on “Kunskap som dödar – Att släppa för att få”

 1. Mycket intressant och tänkvärt att kanske vi inte drömmer stort nog för att det ska vara värt att manifesteras! Det slår an när kag läser det.
  Vi är så vana att minska våra förväntningar för att inte bli besvikna. Men är den förminskade drömmen verkligen något vi egentligen vill se, uppleva?
  Tack 😊✨

 2. Heja!

  Tack för din kommentar! Jag vet att jag personligen tidigare haft en gräns tex kring hur mycket pengar jag kan ha innan det känns obehagligt. Den begränsningen är sedan en tid helt borta, och jag har nu inga problem med att ha en miljard på kontot. Eller två miljarder. Tänk vad mycket gott jag kommer att kunna göra med den kraften!

  Känner instinktivt att vissa – eller alla – av oss har en inbyggd skyddsmekanism som hindrar oss från att manifestera det som skadar oss, eller det som inte är stort nog. Inbjuder alla att verkligen ta i och expandera gränserna för vad vi anser möjligt och, än viktigare, vad vi anser oss förtjäna eller kunna klara av… Skuld ligger ofta som en blockering här.

  Allt Gott!

  /Sven-Alex

Kommentera gärna!