Retad i skolan som liten? Du var en Bodyguard!

Sven-Alex TryggInsikter & Funderingar, Projekt Fri & Het2 Comments

Frivilligt i skottlinjen

🔥 Läser en intressant bok just nu, “Var den du är och förändra världen” av Dr Dain Heer.

Första boken jag läser i den genren på ett tag kan jag säga. Trött på andras tolkningar av sanningen. Vill hellre hitta min egen. Men, den här boken hoppade ut på bibblan så den fick följa med mig hem.

En hel del intressanta “huvudet på spiken” faktiskt, och den jag vill dela med mig av här gäller de av oss som blivit retade eller mobbade i skolan.

Jag var inte alls lika utsatt som vissa av er säkert var, inga minnen av att jag blev slagen, men jag var retad och fick ta skit i perioder. Fick inte sticka upp. Minns att jag försökte muta en av mina plågoandar med min värdefulla favoritfilmis på Elvis för att han skulle sluta retas. Funkade inte. Han tog den men fortsatte ändå. Dålig deal för mig.

Hur som helst, boken ovan tar en helt ny approach och för mig förändrades verkligen det sätt på vilket jag relaterar till händelserna.

Obs att jag på intet sätt försvarar mobbing eller någon form av agerande som skadar! Aldrig ok! Det jag vill dela med mig av är ett sätt att se annorlunda och friare på saker som hänt.

Min egen variant av bokens budskap är att vi som blivit retade eller utstötta så att säga ställde oss i vägen för kulan. Vi tog på oss rollen av måltavla för att skydda andra från att utsättas. Vi var väldigt unga bodyguards alltså. “Secret Service” på allvar. Så secret att vi inte ens visste om det själva, i alla fall inte på en medveten nivå.

När jag såg situationen på detta sätt förändrades allt. Jag gick från att ha varit ett offer, någon utsatt, till den som faktiskt kontrollerade hela situationen, styrde händelser och valde att “dra på mig eld” för att andra skulle undkomma.

Känns befriande och lätt för mig att se det så. Lite fränt också.

När jag tänker efter var jag ofta den som välkomnade och tog hand om nya i klassen. Minns att en klasskompis vid ett tillfälle noterade min roll och sa det till mig.

Om du varit utsatt hur känns tanken på att du helt enkelt redan som liten var medveten och modig nog att skydda andra? Lätt eller tung?

Känna det andra känner och ta deras problem

Det luriga är att jag fortsatt i vuxen ålder. Retstickorna är borta sedan många, många år men jag tar fortfarande på mig andras problem eller känslor ofta. Ställer mig i skottlinjen igen. Känner vad andra känner. Låter deras obehag bli mitt. Gör du samma sak? Inte ok, för vi behöver alla ta hand om våra egna knutar. Vi hjälper ingen genom att göra deras jobb.

Ok, slutar med det. Nu.

Om du mår dåligt, ställ då frågan: “Vem mår så här?” Är det inte du, skicka tillbaka det.

Empatisk som barn

Ett sätt att hantera min utsatthet i yngre år var att lära mig kampsport och så mycket som möjligt om hur jag kunde skada andra på mer eller mindre våldsamma sätt. Beställde böcker som mina föräldrar blev väldigt orolig över. Gav mig en känsla av makt antar jag.

En av anledningarna till att jag trots allt inte slog någon på käften – vissa förtjänade det nog faktiskt – var att jag redan som liten kunde känna smärtan inne i de som retade mig. Det minns jag. På en nivå förstod jag varför de gjorde som de gjorde och jag kunde bara inte förmå mig att skada dem. Jo, förresten, en gång slog jag en bok i huvudet på en av mina plågoandar. Blev väl för mycket även för mig. Tror han började gråta. Då tyckte till och med fröken att det var bra gjort.

Inga offer

När jag nu coachar finns det därför inga offer. Vissa personer skiner upp när de hittar någon som behöver hjälp, för då har de hittat ett offer. Jag ser ingen klient som ett offer. Skulle jag coacha dig och se dig som ett offer, fokusera på allt som är fel i ditt liv, lägga kraft på att förstå varför något händer dig skulle jag bara befästa offerrollen, maktlöshet, problem och hinder i ditt liv.

Jag utgår ifrån att både du och jag är kraftfulla medvetna varelser som har förmågan att välja.

Ok, hur känns det efter att ha läst inlägget? Lätt eller tungt?

Allt Gott! Vandra din Egen Väg! 👣

🔥 Sven-Alex

2 Comments on “Retad i skolan som liten? Du var en Bodyguard!”

  1. Fantastiskt att vinkla der det från ett helt annat håll, vi är nog många som jobbat för ” secret service ” 😉tack!! 💗

Kommentera gärna!