Stopp i livet? Har du en pinne i munnen?

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & Het, Tips & Trix2 Comments

En Pitbull i Colombia

Jag bodde ett år i Colombia för ett bra tag sedan, och blev då kompis med en trevlig liten pitbull som heter Bacho. (Från vinguden Baccus.) Just den här dagen spenderade jag några dagar på en finfin hacienda strax utanför byn Villa de Leyva, och plötsligt hörde jag konstiga dunsar från nedervåningen.

Jag gick ned och såg att Bacho hade ett litet träd i munnen – han hade dragit upp det med rötterna – och dunsarna kom av att han försökte gå in genom dörren med hela trädet i munnen.

Insikten jag fick då, som fortfarande lyser klar i mitt inre, är följande: Ofta undrar vi varför inget händer i våra liv, varför vi inte kan röra oss framåt som vi vill och önskar, varför vi inte kan gå igenom “dörren” till något annat. Det vi ofta helt missar är att vi rent symbolisk sett har en “pinne i munnen” som hindrar oss från att passera den öppning vi behöver komma igenom.

Att släppa taget

Den där “pinnen i munnen” är förstås något vi behöver släppa taget om för att kunna gå vidare. Vi kan inte passera till det nya så länge vi krampaktigt håller kvar i det som är för stort, eller helt enkelt fel eller för gammalt, för att kunna komma med oss.

Än en gång dras mina tankar till hur mycket just jag släppt taget om de senaste två åren. Allt från att ha sagt upp mig från ett bra uppdrag, sagt upp min mottagning, sålt gård, sålt och gett bort saker, till att jag släppt taget om en massa gamla mönster och tankar.

Ibland är det också så, att du behöver släppa något under en tid för att kunna ta tag i det igen på andra sidan dörren, på andra sidan förändringen eller processen.

Offentlig toalett – Mefatordags

Förresten, metafordags! Se det som såhär, om du vill: Du har vandrat en bit i livet och hållit ditt livs kärlek i handen fram till en offentlig toalett. Ni är båda väldigt nödiga på alla möjliga sätt, och ni vet att ni måste gå in på varsin toalett. (I detta exempel är det en man och en kvinna i förhållandet, annars funkar inte min metafor.) Ni vill inte släppa varandras händer, för ni är ju så kära. Problemet är att ni blir mer och mer nödiga, och får svårare och svårare att fokusera på varandra och på förhållandet. All kraft går åt till att hålla inne både det ena och det andra, och allt blir ganska ansträngt.

För att ni skall kunna gå vidare i ert förhållande utan att lägga alla kraft på era egna processer (knipa) måste ni släppa taget om varandras händer, hur varmt och mojsigt det än är. Ni måste helt gå er egen väg in på respektive toalett, och stanna där tills processen är klar.

När uppdraget är utfört kan ni gå ut igen, ta varandra i nytvättad hand och vandra vidare i livet med ett avslappnat leende på läpparna och kel i tankarna. Sedan kommer det att komma nya tillfällen då ni åter igen behöver ta hand om mer privata “skitsaker”, och då är det dags att släppa igen.

Ni skulle förstås kunna smyga med varandra in på respektive toalett för både skitsaker och trevliga övningar, men då anar jag att ni vill gå in med ett mer avslappnat tillstånd än VM i knipning.

Som jag ser det handlar alltså all förändring till att börja med om att släppa taget! Du kan inte greppa något med en sluten hand. Ta emot är nästa steg, vilket för mig tidigare var minst lika svårt. Numera är jag väldigt öppen åt båda hållen, och andas in lika mycket som jag andas ut.

Trestegsraket för förändring

Så, om all förändring böjar med att släppa taget om något, då borde du vara lika nyfiken som jag på vad du skall släppa taget om. Som du nog vet är jag mycket intresserad av frågor, för frågor öppnar upp där svar ofta stänger. Utifrån övertygelsen att vi alla styr och skapar vår egen verklighet har jag under en lång tid helt enkelt frågat rätt ut i luften vad jag behöver släppa taget om. Svaret har alltid kommit. Ibland på en millisekund, ibland har det tagit några dagar.

Ok, såhär kan alltså en trestegsraket se ut för att sätta fart på en stelnad förändringsprocess i min värld (idealet är att du redan gjort ett fundamentalt val för att sätta en tydlig riktning för förändringen):

  1. Du frågar högt ut i luften “Vad behöver jag släppa taget om just nu?”
  2. Du inväntar svaret, som kommer när du minst anar det, som en tanke, en insikt, en känsla.
  3. Du agerar på svaret du fick, oberoende av hur svårt det kan kännas
En fråga för att kickstarta din förändring

Alltså, om du inte får den förändring du vill ha i livet, då är mitt tips att du ställer följande fråga högt ut i luften. Om du riktar den till dig själv eller till någon högre makt spelar ingen roll, det viktiga är att du ställer frågan:

“Vad behöver jag släppa taget om just nu?”

 

Jomen, prova få se vilket svar du får! Allt Gott och vandra din egen väg!

/Sven-Alex

2 Comments on “Stopp i livet? Har du en pinne i munnen?”

Kommentera gärna!