Vad blir större ju mer du ger och tar emot av det?

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Projekt Fri & Het, Tips & TrixLeave a Comment

Saker bara byter plats

Jag har en semla (vegan i mitt fall) och ger den till dig. (Även om du inte är vegan berättar jag inte att semlan är vegan, för att du skall inse att du inte känner någon skillnad.) Hur som helst. När jag gett semlan till dig har jag den inte längre kvar. Den har transporterats.

Om jag däremot lär dig hur du gör en vegansk semla, då har vi raskt dubblerat något! Jag vet hur man gör, och du vet hur man gör! Kunskap som delas minskar aldrig, den bara ökar!

Samma med idéer egentligen, att ju fler vi har desto bättre. Trots det är det ofta så att det handlar om att vinna, att övertyga, att bevisa att en idé är bättre än en annan. Ibland finns det sätt som i just den situationen är bättre, men det handlar om att vara öppen för expansion av tankarna.

Ett exempel på två idéer, varav en är aningens bättre: Det handlar om att komma ned till markplan från tredje våningen i ett hus. Den första idén handlar om att helt enkelt ta trappen. Den andra idéen går ut på att hoppa genom fönstret.

Vanligen är trappan att föredra, men om det brinner, trapphuset är ett eldhav och brandkåren står utanför med en stor kudde att landa på, då är plötsligt idé två väldigt lockande. Vilken som är bäst beror alltså på situationen.

Idéer kan multipliceras

Som jag ser det finns det tre olika scenarion vid idéutbyte. Egentligen fyra. Jag har gjort lite bilder för att illustrera olika scenarios. Känner du igen dig? Hur vill du helst vara?

I den första bilden har två personer träffats. De har olika idéer och diskuterar om dessa.

Detta kan nu fortsätta på i princip tre olika sätt. Antingen händer ingenting utan båda parter lämnar mötet utan att ha utbytt något, utan att ha förändrats.

I scenario två har den ena parten övertygas den andra, och en idé har egentligen dött. Världen är fattigare. Det är som att en blomma utrotats från en äng.

Personligen tycker jag att båda dessa varianter rent ut sagt är tråkiga, livlösa och degenerativa. Inget har hänt, ingen utveckling alls. I variant tre däremot, händer det grejor! Här sker ett utbyte, en expansion av båda personernas idévärld och världen blir rikare. Du kan ju själv se hur glada de blir! 😉

Ok att vissa idéer inte borde stöttas. Tankar och idéer som går ut på att skada eller se ned på andra är inte livgivande eller generativa, så de kan gärna försvinna. Men, för att förstå idén nog för att kunna förändra den behöver vi lyssna på den.

Egentligen finns det fyra varianter av scenarion, för oftast skapas helt nya idéer utifrån utbytet. Det är som att två idéer parar sig och får en massa barn.

Vem vill du vara? Vilket företag vill du agera inom?

Om du tittar på bilden nedan, som får symbolisera två grupper, eller två företag, eller två familjer, eller två möten, eller, tja, två olika situationer.

Var känner du dig mest hemma? Vilken situation tror du är mest kreativ? Om du tittar på framgångsrika företag som Google och Tesla Motors, var tror du de hör hemma?

Ingen har patent på att komma upp med idéer, och de mest framgångsrika grupperingarna är öppna för idéer varifrån de än kommer, för biblioteket bara ökar i värde ju fler idéer de innehåller.

Så, även om du hör något du inte alls tror på, säg bara “intressant!” och lyssna vidare. Du lär dig garanterat mer genom att lyssna än genom att prata. Och du, när du får en idé släpp ut den och låt den prova sina vingar!

Allt Gott! Vandra din egen väg!

/Sven-Alex

Kommentera gärna!