Vägen till mer går genom mindre

Sven-Alex TryggHarmonisering, Insikter & Funderingar, Meditationer, Projekt Fri & Het2 Comments

Blev påmind om något självklart

Syftet med detta inlägg är att ge dig hopp och tröst om du befinner dig i en tuff period i livet. I min meditation häromdagen blev jag nämligen påmind om något som jag insett för många år sedan och som egentligen är självklart bortom minsta tvivel. Tokfränt när jag får ytterligare dimensioner till insikter jag redan gjort, och det är verkligen mumsigt när det sprakar till i nya synapser i hjärnan, när ytterligare en fasett i min själ lyser upp.

Påminnelsen jag fick var följande:

Passagen mellan två platser/tillstånd/verkligheter är alltid smalare och trängre än platserna i sig.

“Det är väl inget konstigt med det”, kanske du tänker nu. “Hur ska jag kunna använda det i vardagen?” Eller så tänker du “Vad menar han?”

Ok, håller med. För mig är det också viktigt att en insikt verkligen kan vara till praktisk nytta i just vardagen, för annars ligger den för långt borta för att de flesta av oss ens skall orka ta till oss den.

Låt mig förklara hur denna enkla och självklara insikt kan hjälpa dig igenom tider i livet då du kanske undrar vad fan det är som händer. När du ville få mer av något – du kanske gjort ett fundamentalt val – upplever du att du plötsligt har ännu mindre än tidigare av just den saken du ville ha mer av.

Några exempel

Ett klockrent exempel på att passagen mellan två verkligheter, mellan två tillstånd, som vi alla varit med om mer eller mindre är vår födelse. Vi går från ett trevligt men till slut ganska trångt ställe, passerar genom en trång kanal för att komma ut i en verklighet som är större än vi kan förstå.

Ett annat exempel är dörrar. Ganska självklart att dörrar är mindre än rummet du lämnar, right? Om du skall gå ut ur ett hus för att komma till en något mer expansiv verklighet (utomhus) behöver du passera genom något som är ännu mindre än huset du vill lämna.

En bro från det ena till det andra är alltid smalare än landmassorna den sammanbinder.


Tanken på att en dörr skulle vara större än väggen den sitter i eller att en bro skulle vara bredare än själva fundamentet går liksom inte. Ändå är de inte alltid vi ser samma mönster i våra liv.

Det verkar onekligen finnas en grundläggande lag aktiv här. Som du säkert vet har jag i många år observerat naturen och dess processer för att få förståelse för flödet i våra liv, och detta verkar vara en grundläggande process.

Ok att det finns verkligheter och dimensioner vari vi inte behöver passera genom något mindre för att komma till något större, men just nu, just här, verkar det vara något av ett stående inslag.

Kärlek – Mindre Kärlek – Mer Kärlek

Ta kärlek som ett exempel. Har haft en hel del klienter som vill ha mer kärlek i sina liv. Utan att gå in på orsaker till varför det inte blir som de vill (brist på fundamentala val, underliggande program, icke kompatibla “livsappar” mm) kan vi använda oss av en liknelse till.

Låt oss säga att du också vill ha mer kärlek i livet, och verkligen gör ett fundamentalt val kring detta. Du sätter då igång en process som kommer att ta dig till mer kärlek, men resan dit kommer ofta att ta dig genom en fas med mindre kärlek och du kan uppleva att du gjort något fel.

Mindre är ett tecken på att du rör dig mot mer

Enligt taoismen – yin yang – finner du ofta det ena genom att söka det andra. Tvärt emot vad vi vanligen gör i våra liv.

Kan meddela att det stämmer genom en hel del tuff forskning jag gjorde på krogen i unga år. När jag var upptagen och inte brydde mig om att jaga efter andra kvinnor, då var jag väldigt populär. När jag var fri och kände mig intresserad av att hitta någon, då var det inte alls samma sak.

Det jag vill berätta för dig, för att ge dig hopp om du befinner dig i en trång passage, är följande: Om du upplever att du har ännu mindre av det du valt, är det ett tecken på att du är på rätt väg. Jag har ofta i livet gått igenom perioder av ren “öken” innan jag plötsligt befann mig i ett land av “milk and honey” (om man nu dricker mjölk och äter honung).

Observera att det krävs att du gjort ett fundamentalt val också! Utan ett tydligt val kommer processen att följa andra mer slumpmässiga vägar då inget finns som styr den.

Vad göra i den trånga passagen då?
  1. Medvetenhet om vad som sker. (Det är du nu när du läst detta inlägg.)
  2. Fokus på det fundamentala val som ledde dit du är nu. (Oftast är valet motsatsen till det du upplever.)
  3. Andas igenom, centrera dig. Oro är som att klamra dig fast inne i livmodern eller sträcka ut armar och ben för att blockera passagen genom dörren. (Säg till orostankar “intressant åsikt” så försvinner de.)
  4. Agera när det kommer “värkar” som vill trycka dig vidare. Impulser att agera. Idéer som dyker upp. Saker som känns lätta, som är i harmoni med ditt fundamentala val.

Så, befinner du dig i en period som är en diametral motsats till det fundamentala val du gjort? Du kanske upplever att du är mer begränsad än någonsin när du valt frihet? Du kanske upplever att du är krassligare än någonsin när du valt hälsa? Då vill jag buga mig och gratulera! Det är nämligen ett kalassäkert tecken på att processen fungerar och att du är på god väg mot något fantastiskt! Du står alltså redan i dörröppningen.

Tips: Just relax and surrender. Do not give away your center. (Engelska? Varför då? Kändes rätt.)

Allt Gott (såklart) och vandra din egen harmoniska väg!

/Sven-Alex

2 Comments on “Vägen till mer går genom mindre”

Kommentera gärna!